7 manieren om bier beter te laten smaken

De eerste keer dat je sommige bieren drinkt kan ontmoedigend zijn. Misschien vind je hun sterke koolzuur, bittere nasmaak en vreemde smaken vreemd en afstotend… maar maak je geen zorgen. Zoals bij de meeste dingen, zal je smaak zich met voldoende blootstelling (en misschien een beetje hulp) aanpassen. Spoedig zul je kunnen genieten van de volle smaken en complexiteit van je favoriete bieren.

Hier zijn enkele manieren om je ervaring met bier drinken te vergroten:

1. Laat het ademen…

De meeste experts in een bier winkel zijn het erover eens dat bier beter smaakt als je het een paar minuten laat ademen voor je het drinkt. Zo kan de koolzuur in het bier uit het glas ontsnappen en worden de smaken en aroma’s die je proeft versterkt. Probeer het niet te snel op te drinken, anders kan je gehemelte overweldigd raken door het koolzuur, waardoor je moeilijk andere smaken kunt waarnemen.

2. Bewaar je bier in een koele omgeving terwijl je het drinkt

Dit helpt de smaken van het bier te behouden en laat de smaken zich beter presenteren. Als je het op een warme zomerdag in een warme kamer of buiten laat zitten, wordt het bier warmer waardoor het zoeter lijkt omdat je gehemelte door de temperatuur voor de gek gehouden wordt. Overigens raden we sowieso aan je eigen bier te brouwen : dan kun je pas écht spelen met smaak!

3. Kantel je glas lichtjes terwijl je het drinkt

Probeer, als je een slok bier neemt, het glas iets te kantelen zodat de vloeistof de binnenkant van het bierglas bedekt. Zwiep het dan rond in je mond. De vloeistof zal zich vermengen met speeksel, waardoor vloeistoffen vrijkomen die je smaakpapillen coaten waardoor je verschillende smaken kunt waarnemen.

4. Koop het juiste glaswerk

Verschillende stijlen glazen zijn ontworpen voor verschillende soorten bieren. Bier glaswerk matters! Pilsners, stouts, ales, en tarwebieren hebben allemaal verschillende soorten smaken die in sommige soorten glaswerk beter doorkomen dan in andere. Zo versterkt de ronding aan de bovenkant van een snifter de zoetheid, terwijl een pilsglas de hopbitterheid beter tot zijn recht laat komen omdat er boven de lip geen ronding is om die te blokkeren.

Als je donkerder bieren drinkt, zoals stouts of porters, kies dan voor snifterglazen, want die vangen de aroma’s aan de bovenkant op en weerkaatsen ze terug naar je neus, zodat je meer van de subtiele smaken kunt waarnemen. Als alternatief, als je pale ale of pils drinkt, kies dan voor een pilsglas omdat dat de meer uitgesproken hoparoma’s accentueert.

5. Sluit je ogen

Deze is vrij eenvoudig: door al je zintuigen behalve de smaak te blokkeren kan het bier zoeter en voller lijken dan gewoonlijk, omdat je hersenen alleen op dat deel van de ervaring gericht zijn. Misschien wil je dit wel eens proberen na een paar biertjes. De kans is na té veel bier echter groot dat je sowieso je ogen wel dicht doet…

6. Voeg wat bitter toe

Voor het geval je het niet weet, een bitter is een op likeur gebaseerde gearomatiseerde vloeistof die meestal wordt geleverd in een flesje met een druppelaar. Deze vloeistof heeft veel smaak in één druppel, dus voeg niet te veel druppels toe. Bitters zullen je bier alleen beter laten smaken als je bier uberhaubt al een beetje te drinken is. Dit komt omdat bitters de verborgen smaken naar voren brengen.

7. Wees niet bang voor het schuim!

Bier is een drank die bedoeld is om van te genieten, dus heb niet het gevoel dat je het verspilt door wat schuimkraag op je bier te krijgen. Bovendien vormt de koolzuur in bier minuscule belletjes die vol zitten met allerlei heerlijke smaken, wat betekent dat je er volop van moet genieten. Die Amerikaanse gedachte dat schuim op bier niet hoort, die is maar belachelijk!