Hoe kun jij je fiets tegen diefstal beschermen?

In Nederland wordt veel gefietst. Je kunt bijna overal met de fiets komen en er zijn genoeg plaatsen waar je deze gemakkelijk kunt stallen. Een nadeel is echter dat dieven ook heel gemakkelijk fietsen kunnen stelen. Fietsen staan overal en nergens geparkeerd en worden vrijwel nooit bewaakt. Een fietsslot kraken is voor hen een fluitje van een cent. Vooral in grotere steden zoals onze hoofdstad of in studentensteden zoals Breda, Nijmegen, Rotterdam of Groningen, ben je je fiets niet zeker. Wat kun je doen om jezelf tegen fietsendiefstal te beschermen?

Koop een goed slot

Het is wellicht een open deur, maar een goed slot kan de kans op diefstal verkleinen. Je hebt verschillende sloten die je kunt gebruiken. Maak altijd gebruik van een sterk hangslot waarmee je fiets ook nog eens aan een fietsenrek vastbindt. Een paal of een stukje hek kan natuurlijk ook. Daarnaast kun je ook een ringslot gebruiken en deze door de spaken steken. Zorg bij een slot dat het voorzien is van het ART keurmerk. Dit keurmerk bestaat uit 2 tot 5 sterren en betekent dat fietsslot diverse testen op  gebied van mechanische beveiliging heeft doorstaan. Een goed slot moet tenminste 2 sterren bevatten.

Maak gebruik van een fietsverzekering

Heb je een dure fiets of ben je in het bezit van een elektrische herenfiets dan is het slim om deze te verzekeren. Het is vervelend als je mooie fiets meegenomen wordt, maar wanneer je een vergoeding krijgt, zal dat de pijn iets verzachten! Daarnaast vergoedt een fietsverzekering ook eventuele schade aan je fiets na bijvoorbeeld een valpartij. Een fietsverzekering kan je voor iedere fiets afsluiten. Het maakt niet uit op wat voor soort fiets je rondrijdt. Of je jezelf nu wilt beschermen tegens schade of diefstal van je omafiets, bakfiets, herenfiets, mountainbike of e-bike, je fiets verzekeren is altijd een goed idee.

Wat kost een fietsverzekering?

Hoeveel je maandelijks kwijt bent aan je fietsverzekering is van verschillende factoren afhankelijk. Zo speelt het type fiets, mee. Als voorbeeld, een elektrische fiets verzekeren kost meer dan een normale fiets. Daarnaast speelt ook de gewenste dekking en je postcode mee.  Nu zal je denken postcode? Ja dat klopt, in Amsterdam is het risico dat een fiets wordt gestolen nu eenmaal groter dan als je in een dorpje in Zeeland woont. Hierdoor kunnen we niet zeggen wat een fietsverzekering gemiddeld kost. Maar we weten zeker dat wanneer jouw fiets gestolen is je heel blij bent met dat je je fiets hebt verzekerd!