Waarom schoenen van goede kwaliteit zo ontzettend belangrijk zijn

Bij het kopen van schoenen maakt de meerderheid van de mensen hun keuze op esthetiek in plaats van op gezondheid, hoewel gezonde voeten erg belangrijk zijn. Onze voeten dragen de hele dag het gewicht van ons lichaam en daarom zijn kwaliteitsschoenen een absolute must-have.¬†De kwaliteit van schoenen wordt voornamelijk bepaald door het materiaal waarvan de schoenen zijn gemaakt.¬†Leer is bijvoorbeeld een natuurlijk en ademend materiaal, waardoor je voeten kunnen ademen, vocht reguleren, de verspreiding van bacteri√ęn en schimmels verminderen en voetengeur elimineren. Maar er komt meer bij kijken. In dit artikel vertellen we je nooit moet besparen op hoge kwaliteit schoeisel!

Kwaliteitsschoenen reguleren het voetvocht

De hele dag zitten je voeten opgesloten in schoenen;¬†een slecht geventileerde omgeving.¬†Leer is een ademend materiaal dat ook vocht opneemt, en leer van goede kwaliteit heeft het vermogen om vocht op te nemen. Om de vochtopname nog meer te verbeteren wordt aangeraden om de schoenen met bijbehorende klompspanners te bewaren.¬†Het hout heeft zogenaamde hygroscopische eigenschappen, dat wil zeggen dat het vocht uit de atmosfeer opneemt, waardoor het de vochtigheid kan reguleren;¬†en hout reinigt het milieu door een optimaal vochtgehalte te handhaven (tussen 40% en 60%).¬†Het zorgt niet alleen voor welzijn, het vermindert ook het risico op infectie of allergische reacties om het optreden van mijten en bacteri√ęn te beperken. En jij maar denken dat ze enkel je schoenen in goede vorm houden…

Lage kwaliteit schoenen kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen

Slecht ontworpen schoenen zijn een belangrijke oorzaak van voetproblemen.¬†Alsof dat nog niet erg genoeg is, kunnen schoenen van lage kwaliteit nog veel meer schade toebrengen dan je voeten.¬†Het is zelfs zo erg, dat ze overal in je lichaam pijn kunnen veroorzaken – waaronder rugpijn, spierspasmen,¬†schade aan je wervels, hoofdpijn en gewrichtsproblemen.¬†En het probleem wordt erger.¬†Artsen die voeten behandelen, zien anno 2021 steeds meer pati√ęnten die problemen hebben met hun schoenen.¬†Sommigen geven de vrouwenmode de schuld.¬†Met stijlvolle hakken die steeds hoger worden en met de zolen van ballerina’s die steeds dunner worden, dragen meer mensen schoenen die hun gezondheid kunnen schaden. Ons advies? Ga voor schoenen van bijvoorbeeld Xsensible met stevige en flexibele zolen die ook nog eens goed de klappen van lopen en rennen op kunnen vangen.

De fundering van je lichaam

Je kunt je voeten een beetje zien als de basis van een gebouw. Als de fundering niet goed is, dan staat het hele gebouw er slecht voor. Veel mensen die last hebben van rugpijn hebben dit vanwege ongeschikt of slecht zittend schoeisel. Als de voet de rug niet goed op één lijn houdt, is de kans groot dat deze verkeerde uitlijning na verloop van tijd tot rugproblemen zal leiden. Soms is het toevoegen van een binnenzool een goed idee, omdat dit de harde impact van het lopen dempt, je voet in een meer neutrale positie brengt en daardoor de stress wegneemt die via je enkels naar uw benen en onderrug gaat.

Enkele van de meest voorkomende sportblessures hebben te maken met de enkels en daarom is het dragen van ondersteunend schoeisel zo belangrijk. Veel sporttrainers hebben ingebouwde schokdempers voor hardlopers of joggers om de impact te dempen. Demping is erg belangrijk en verkleint de kans op blessures enorm. Dit zorgt er niet alleen voor dat je harder kunt trainen of meer kunt lopen, maar óók dat je minder last hebt van downtime door blessures.