Hoeveel tijd neem jij voor een BBQ?

We gebruiken de BBQ meer en meer. Meestal om gezellig samen van te eten, met zijn allen in de tuin op een zonnige dag, maar ook steeds vaker om gewoon even het vlees voor de dagelijkse maaltijd op te bereiden. Nu steeds meer mensen behoorlijk geavanceerde BBQ’s in hun tuin, of onder een overkapping hebben staan, gebruiken we ze ook steeds vaker als een soort verlengde van onze keukens. Vlees bereiden gaat, dankzij alle metertjes waar je gebruik van kunt maken, ook heel gemakkelijk. Wel kost het, zeker bij bepaalde vleessoorten als bavette, soms aardig wat tijd om het te bereiden. Hoeveel tijd mag een BBQ jou kosten? Wil je het liefst direct van je spareribs genieten, of wil je best wat uren wachten tot je vlees klaar is?

Niet zomaar in een opwelling

Houd je ervan om vlees op de BBQ te bereiden dat langzaam gegaard moet worden? Grote stukken vlees, dat op een lage, constante temperatuur bereid moet worden, en dat daarna samen gedeeld kan worden? Dan moet je vaak wel veel geduld hebben. De bereiding kost niet zelden meerdere uren, dus eind de van de middag spontaan besluiten dat het vanavond een goed moment is om de BBQ aan te steken, dat zit er niet in.

Er continue bij blijven hoeft in veel gevallen niet, al is het natuurlijk niet verstandig om een BBQ helemaal onbeheerd achter te laten. Zo nu en dan even checken hoe het met de temperatuur zit en of het vlees al gaar wordt, is bovendien vaak wel vereist om tot de beste resultaten te komen. Wil je aan de slag met dit soort vlees, dan doe je dat dus vooral op een dag waarop je in ieder geval in de middag vrij bent. Bovendien moet je zorgen dat je het vlees in huis hebt, want er op zaterdagmiddag nog even voor naar de winkel gaan is een risico; niet iedere slager heeft dit soort grote stukken vlees altijd op voorraad. Het vooraf bestellen, bij een slager in de buurt of bij een online slager, valt vaak wel aan te raden.

Wat makkelijker kan natuurlijk ook

Is het dan niet meer mogelijk om spontaan te barbecueën? Moet het altijd een hele middag kosten, plus de nodige voorbereidingen? Welnee! Natuurlijk kun je ook altijd nog tot een spontane BBQ besluiten. In dat geval ga je gewoon voor vlees dat een wat kortere bereidingstijd heeft, het bekende assortiment van hamburgers en worstjes bijvoorbeeld, en dat vrijwel altijd wel ergens te koop is, ook op het laatste moment.