De vele voordelen van een boks-workout!

Wil je fit worden? Afvallen? Spieren kweken of aan je conditie werken? Als het aan ons ligt, is er één sport die met kop en schouders boven anderen uitsteken: (kick)boksen! Let’s face it: er is een reden waarom boksen de favoriete training is van ontzettend beroemdheden en modellen. Boksen is niet alleen een kracht- en cardiotraining in één, het is ook een geweldige manier om in harmonie te komen met je innerlijke badass. En als dat niet genoeg is om je te overtuigen om boksen aan je workout-schema toe te voegen, zullen deze vijf voordelen ervoor zorgen dat je direct je bokshandschoenen aan wilt trekken!

Boksen is ontzettend veelzijdig en traint je hele lichaam

Boksen verbetert de algehele conditie én het algehele lichaam. Naast het stimuleren van je kracht en cardio, verbetert boksen een aantal vaardigheidsgerelateerde parameters van fitness, waaronder balans, coördinatie, reactiviteit en behendigheid. En als iemand je vertelt dat boksen voornamelijk een training van het bovenlichaam is, dan doen ze het simpelweg verkeerd. Een goede boksworkout op bokszakken met de juiste technieken is zonder twijfel een killer full-body workout. Want ja, je stoot inderdaad met je handen en armen, maar de voornaamste kracht komt uit je heupen en benen. Tegelijkertijd werk je óók aan je rug, schouders en core! Kortom:

  • Boksen traint vrijwel elke spiergroep
  • Boksen verbetert je algehele conditie en je totale lichaam
  • Boksen verbetert een aantal vaardigheidsgerelateerde parameters van de conditie, waaronder evenwicht, coördinatie, reactievermogen en behendigheid
  • Een goede boks workout met de juiste technieken is zonder twijfel een killer full-body workout
  • Tegelijk werk je aan je rug, schouders en core

Je verbrandt enorm veel calorieën

Het belangrijkste fysieke voordeel dat beginnende boksers zullen zien, is cardiovasculair. Boksen verbetert je rusthartslag en spieruithoudingsvermogen, en die verlaagde hartslag in rust en een groter uithoudingsvermogen kunnen je een voorsprong geven in je andere trainingen.

Met een potentiële verbrandingssnelheid van 13 calorieën per minuut, gaat boksen hand in hand met andere vormen van cardio, zoals hardlopen en fietsen. Plan om ergens tussen de 200 en 400 calorieën (voor een persoon van 70 kg) per half uur weg te slaan. Dertig minuten boksen in een ring verbrandt 400 calorieën; 30 minuten slaan op een zak verbrandt al snel 300 calorieën; en 30 minuten sparren met een partner laat je 350 calorieën wegsmelten.

Boksen verlicht stress zoals niets anders dan kan

Alle verschillende soorten fysieke inspanning kunnen als een goede stressverlichter gelden, maar boksen tilt dit allemaal zonder twijfel naar een hoger niveau. Er is gewoon iets speciaals aan het ontketenen van al die opgekropte woede, frustratie of agressie op een bokszak (of een denkbeeldige tegenstander). Sterker nog: het werkt bijna therapeutisch.

Bovendien is boksen uitstekend voor je geestelijke gezondheid. Omdat het veel activiteit en coördinatie vereist, wordt het gemakkelijker je geest leeg te maken en je volledig op de taak te concentreren die je te doen staat: slaan! Als je merkt dat het moeilijk is je geest “uit te schakelen” en zorgen te vergeten als je klaar bent met sporten, dan is boksen dé manier om je even helemaal te laten gaan.

Boksen verbetert je hand-oogcoördinatie

Omdat het uiteindelijke doel van boksers is om contact te maken met een doelwit, wordt de sport geprezen voor het verbeteren van de hand-oogcoördinatie, zelfs als je alleen aan het trainen bent en in de weer gaat met bokszakken (of tijdens het schaduwboksen). Het voetenwerk bij boksen helpt ook bij behendigheid, balans en algehele fysieke coördinatie.